Forum gildii Eagel Knights - www.rycerze.wp.pl
To może powiem tak...
Dzisiaj miałam chwilę, pierwszy raz od miesiąca poczułam wenę i usiadłam przy excelu rozgryzając KnightFight...
Wszystko zaczęło się od tego, że zastanawiałam się, gdzie kończy się rozsądek, a zaczyna chłodna kalkulacja. Postanowiłam zbudować wirtualnego Rycerza, w oparciu o wyliczenia i oto, co mi wyszło, ale najpierw zasady!
1. Tworzymy dwóch rycerzy, jednego nazwiemy Normal, drugiego Premium.
2. Normal oczywiście gra standardowo, Premium już od pierwszego dnia gry wykupuje abonament.
3. Normal codziennie może spędzić na misjach 60min z czego średnio wyciąga ok 12exp (średnio 2 na misję), analogicznie nasz Premium będzie expić 2x szybciej, ale spędzi 2x dłuższy czas na misjach (120min) no i zdobędzie 24exp dziennie.
4. Normal i Premium poświęcają dziennie po 2h na walkę; Normal atakuje w tym czasie 8x (co 15min) a Premium 24x (co 5min) i odpowiednio tyle pkt zdobędzą, bo będą atakować tylko przeciwników z własnego poziomu (nieważny jest przecież rezultat walki, aby zdobyć 1exp) i pewnie będą prawie zawsze przegrywać...
5. Policzmy jaki czas im zostaje:
5a. Najpierw Normal: 1h (misje) + 2h (walka) daje nam 3h, ale wiemy, że to niemożliwe, aby załatwić to w tym czasie i nie stracić ani minuty, dlatego zaliczam mu 4h.
5b. Premium potrzebuje więcej czasu: 2h (misje) + 2h (walka) i tutaj jeszcze trudniej zmieścić się w czasie, wg mnie lekko 2h będzie potrzebować dodatkowo (celowo zawyżam ten czas, ale o tym poniżej).
5c. Oto czasy jakie im pozostają: Normal 20h, Premium gorzej bo 18h
6. Teraz gospoda, skoro już atakowaliśmy, wypada się napić... Czyli Normal bierze 2x misję po 10h (lub dowolną inną konfigurację), a Premium np 2x 9h
...
I tutaj odpaliłam excela, wyliczając ile expa mogą zdobyć grając tak statycznie dzień po dniu, przez rok czasu!
Dodatkowo, dzięki exp mogą zdobywać lvl i zyskiwać więcej kasy w gospodzie... - to również wyliczyłam...
Co mamy po roku grania?
Normal ma 39lvl
a Premium? No zgadnijcie? 80? Nie! Premium ma "tylko" 60lvl!!!
Dlaczego? Otórz dlatego, że mimo, że zdobywa znacznie szybciej exp robi to jednak liniowo... A gapy pomiędzy poziomami mają również liniowy wzrost (każdy kolejny lvl to więcej o 10exp do zdobycia na gap między poziomami) <-- mam nadzieję, że to zrozumiecie, ale nie wiem, jak to wytłumaczyć jaśniej.
Teraz kasa...
Normal zdobędzie przez ten czas (tylko dzięki gospodzie, nie licząc misji) 1882000gld
Premium jest lepszy i zdobywa proporcjonalnie więcej: 2610000gld (obie wartości zaokrągliłam...).
(zamierzam zrobić automatyczne buildy i policzyć jakie będą mieli staty dzięki temu, ale dzisiaj już mi się nie chce...).
...
Wnioski na tym etapie pozostawiam Wam, ale to nie koniec!
Zgdanijcie, co nasze łobuziaki zdobywają przez miesiąc i na jakim są poziomie!
Normal ma 12lvl i 47500gld
Premium dokładnie 31ego dnia grania ma skok z 17 na 18lvl i 65500gld
Uwaga! Tutaj nie doliczam kasy za misje oraz ew. złupionej, ale oni będą głównie przegrywali - nie ukrywajmy tego (a może nie? ale to moja następna praca domowa).
...
Ja mam jeden wniosek: gram równy miesiąc dzisiaj. Spędzam znacznie więcej czasu.
Mam 17lvl (premium) i nie wyliczyłam jeszcze kasy jaką musiałam władować w skille jakie posiadam, ale to zrobię i myślę, że wypadnę blado wobec naszych przyjemniaczków...
...
To jak Rycerze? Dyskutujemy nad tym? Czy wolimy nie analizować?
A może zrobiłam błąd? Proszę mnie wtedy naprostować... :-)
...
Jutro chyba z ciekawości wejdę na inny server i założę dwa konta, dla Normala i dla Premiuma... Tylko czy to ma sens?
A może powinnam moją Tyl Iron pozbawić osobowości i przejść z nią w tryb maszynowy?
Ciekawa jestem Waszego zdania na ten temat...
1- nie powinnas przerzucac Tyl na maszynke
2- nie ma sensu zakladac dwoch kont z czego jednego za kase
3- po 31 dniach dokladnie od poczatku majac premium mialem 16 poziom
4- Mysle ze nie powinnismy wiecej tematu ruszac, dla dobra naszego samopoczucia
5- Mysle tez ze potrzebujesz Ksiezniczko porzadnego snu
Tyl,<wow> daj mi chwilke,musze to przetrawic..
nie no nie moze byc! 17-18 lvl?! ja jeszcze nie gram 31 dni ale lepszy nie bede.. no comment
zgadzam sie ze Snoozem w punktach 1-5
Użytkownik
Księżniczko
a ja chętnie zapytam o dwie kwestie:
- masz jakieś dalsze wnioski uzupełniające te, które już zaprezentowałaś, ewentualnie jakie?
- jaki sens ma gra w trybie maszynowym??? Tracisz swój cenny czas po to by budować postać, która co prawda rozwija się w sposób systematyczny ale ... jak sama zakładasz przegrywa większość potyczek czyli pomimo lvl jest słaba lub powiedzmy przeciętna. Sztuka dla sztuki, działanie dla zabicia czasu ???
Rafael, nie... nie chodzi o to.
Jasne, że taka postać nie posiada duszy itp, ale chodzi bardziej o to, że my, jako ludzie, jedynie te postacie opóźniamy w rozwoju ;-) (jeżeli można tak powiedzieć), a samo wydawanie realnej kasy na nie wydaje się być zbyteczne.
Dzisiaj po pracy, jak mi się będzie chciało, posiedzę i wyliczę ich skille, prawdopodobnie w oparciu o postać berserka 2H ponieważ wymaga ona najmniejszego nakładu gld w grze.
Gorzej będzie, jak z wyliczeń wyjdzie, że ta postać będzie miała np. moje staty - wtedy to już raczej załamka... ;-)
A ja i tak lubię swoją niedoskonałą Tyl... chociaż przyznam się Wam, że ostatnio mam coraz mniej czasu na granie i uzbieranie kasy + dodanie skilla na dzień to już jest dla mnie nie lada wyczyn.
Po prostu nie mam czasu na szukanie kasy po przeciwnikach, kiedy atakuję USSR...
...
Tak jak obiecałam...
Kilka prostych kliknięć myszą i mam cechy dla berserka (cechy kluczowe: siła, wytrzymałość):
Normal 12lvl:
Siła/wytrzymałość: 30
Parowanie/Sztuka walki: 37
Premium 18lvl:
Siła/wytrzymałość: 33
Parowanie/Sztuka walki: 41
...
To jest wynik jedynie licząc kasę za gospodę!
Jeżeli doliczymy odpowiednio 31x2000gld (bo tyle średnio wyciągam z misji na premium, ale biorąc pod uwagę mój wynik w łupie) = 50000gld dodatkowo, na sprzęt, leczenie, również skille! - to prawie drugie tyle kasy!!!